Tips og tricks: Proof of onward travel

Tips og tricks: Proof of onward travel

Du har ikke set den komme, før du står i det. Du har booket din enkeltbillet til vidunderligt fremmede og eksotiske lande, og du føler at hele verden er åben for dig. Backpacking uden slutdato og totalt frihed til, aldrig at vide hvor du er i morgen? Det må være det rene paradis! Dit smil på vej til lufthavnen er permanent på dine læber, som de vildeste 80’er krøller – lige indtil du møder dit flyselskab ved check in som spørger dig ”Sorry mr/ms, do you have Proof of onward travel?”.

Du svarer, at du skal rejse på ubestemt tid, og derfor ikke ved, hvornår du forlader landet. De vil fortælle dig, at du ikke kan få lov til at stige på flyveren, før du kan dokumentere, at du har en billet ud af landet inden dit visum udløber.

Hvad/hvorfor Proof of onward travel?

Ovenstående situation er en ret præcis beskrivelse af første gang vi løb ind i reglerne om Proof of onward travel. Det er til kæmpe irritation for enhver backpacker, men ikke desto mindre vigtigt at forholde sig til. Vi vil derfor gerne sprede budskabet, så du ikke behøver at stå i en lufthavn med tvivlsomt wifi, og skal fikse billetter ud af landet inden du misser flyveren (igen, en ret præcis beskrivelse af vores første møde med reglerne).

Proof of onward travel: Din dokumentation for, at du har en billet ud af landet du besøger, inden for dit visums varighed.

Når du besøger et land udenfor Europa kræver det som regel en form for visum. Visummet har en udløbsdato – dvs. du må blive i landet i det antal dage, dit visum foreskriver. Når vi snakker flyrejser er der skrappe regler på området. Det er flyselskabets ansvar at tjekke, at du har dokumentation for, at du forlader landet inden dit visum udløber. Rejser du f.eks. til Thailand og bliver bedt om at kunne vise Proof of onward travel ved den thailandske immigrationsskranke, skal du kunne dokumentere din videre rejse. Kan du ikke det er det flyselskabets ansvar at flyve dig tilbage hvor du kom fra!

Da det bliver en dyr affære for flyselskabet at sende dig retur, er de vildt strikse med Proof of onward travel, og vi er altid blevet bedt om at vise det, inden vi kunne boarde flyveren. Der er derfor ingen vej udenom; du skal planlægge den videre færd, hvilket er ret surt, hvis man nu drømmer om at tage én dag af gangen når man rejser.

Hvordan får jeg Proof of onward travel?

Der er flere forskellige muligheder, og den bedste løsning for dig, handler om hvordan du rejser:

  1. Det er selvfølgelig helt super blot at tænke lidt fremad, og booke en billet til din næste destination. Det ødelægger bare friheden ved at rejse på ubestemt tid, da du jo ikke ved, om du føler dig klar til, at forlade landet på netop den dato du har booket. Pludselig skal du også planlægge slutningen af dit eventyr i landet, så du kan være i nærheden af lufthavnen til tiden.

  2. Book den billigste tog/bus/færgebillet ud af landet på en tilfældig dato inden dit visum udløber. Man må nemlig gerne have Proof of onward travel som er alt andet end flybilletter, så længe det kan dokumenteres! Det er heller ikke ulovligt, ikke at anvende dit Proof of onward travel. Med andre ord kan du godt betale for en billig billet du ikke bruger – passer billetten tilfældigvis med dine rejseplaner? Dejligt! Hvis ikke – så se det som en investering i din frihed. Er du heldig har billetten måske en god afbestillingspolitik, og du kan få nogle af dine penge retur, hvis du ikke bruger billetten. Det skal understreges, at du selvfølgelig fortsat skal forlade landet inden dit visums udløb. Vi har brugt denne løsning af flere omgange, og har været glad for friheden og spontaniteten der fulgte med denne løsning.

  3. Der findes selskaber, der kan købes til at booke en helt legal flybillet til dig, som du kan vise i lufthavnen som dit Proof of onward travel. Selskabet sørger så herefter for, at afbestille det hele igen bagefter, så du ikke står med en ubrugt flybillet. Bruger du ikke flybilletter, kan du nemlig risikere, at flyselskabet giver dig en bøde! Vær opmærksom på, at der også findes selskaber som laver falske flybilletter, hvilket selvfølgelig er ulovligt, så sørg for at researche selskabet inden du bruger det!

  4. Enkeltbilletter er r*vdyre ift. køb af returbilletter. Til gengæld kan der nogle gange spares penge ved, at booke flere billetter sammen med din enkeltbillet. Det lyder skørt at betale mindre for mere, men det er ikke desto mindre sandt i den flybilletternes forunderlige verden. Da vi f.eks. forlod Danmark for at tage til Thailand, var enkeltbilletterne der til vildt dyre. Her sparede jeg 600-800 kr. ved, at købe en billet oveni til Kuala Lumpur på en anden dato, som vi slet ikke skulle bruge.

    Det sparede os både penge, og fungerede samtidigt som vores Proof of onward travel. Det er vigtigt at booke den billet du ikke ønsker at bruge til sidst i rejsen og på en anden dag, end den billet, du vil bruge. For på den måde at undgå at din rejse bliver annulleret ved første ubrugte billet. Booker du den ubrugte billet samme dato i forlængelse af din brugte rejse, får du ikke lov til at forlade lufthavnen. Ulempen ved denne løsning er, at flyselskabet måske giver dig en bøde for ikke at anvende den ekstra billet, du køber. Vi undgik bøde, men denne løsning er selvsagt et gamble.

Har du spørgsmål til Proof of onward travel? Ask away!

error
Luk menu